Ako zvládnuť povinnosti v rámci systému Intrastat

5 septembra, 2024 admin

Intrastat je pre mnohé firmy dôležitou, no často komplikovanou súčasťou podnikania. Ak obchodujete s tovarom v rámci Európskej únie, je dôležité, aby ste pochopili, čo Intrastat znamená a aké povinnosti z neho pre vašu spoločnosť vyplývajú. V tomto článku vám predstavíme základné informácie o systéme Intrastat a o tom, ako správne vykonávať hlásenia.

Čo je Intrastat?

Intrastat je štatistický systém, ktorý slúži na zber a spracovanie údajov o obchode s tovarom medzi členskými štátmi Európskej únie. V praxi to znamená, že ak vaša firma dováža alebo vyváža tovar do alebo z iných členských krajín EÚ, musíte tieto pohyby hlásiť prostredníctvom Intrastat formulárov. Tieto hlásenia sú kľúčové pre sledovanie vývoja jednotného trhu a tvorbu obchodných politík na európskej úrovni.

Čo všetko musíte v Intrastat vykazovať?

V hláseniach Intrastat-SK sa vykazuje tovar Únie, ktorý vstupuje na územie Slovenska alebo ho opúšťa. To zahŕňa tovar úplne vyrobený na území EÚ, ako aj tovar z tretích krajín, ktorý bol prepustený do voľného obehu v niektorom členskom štáte EÚ.

Akých tovarov sa vykazovanie týka?

Na hláseniach Intrastat-SK sa vykazuje tovar Únie, ktorý vstupuje na alebo opúšťa územie Slovenska. Tovarom Únie je:

  • tovar úplne získaný alebo vyrobený na colnom území EÚ,
  • tovar z krajín a území, ktoré nie sú súčasťou colného územia EÚ, prepustený do voľného obehu v niektorom členom štáte,
  • tovar získaný alebo vyrobený z tovarov uvedených v bodoch vyššie.

Vo všeobecnosti možno konštatovať, že akýkoľvek tovar, ktorý je v pohybe medzi členskými štátmi, a ktorý nie je pod colnou kontrolou, je tovarom Únie.

Čo je vývoz a čo je dovoz tovaru v rámci EÚ?

Pod dovozom tovaru v rámci EÚ sa rozumie vstup tovaru na územie Slovenskej republiky, ktorý bol pôvodne vyvezený z iného členského štátu. Ide o:

  • tovar Únie, okrem tovaru, ktorý je v tranzite medzi členskými štátmi,
  • tovar, ktorý nie je tovarom Únie, pôvodne prepustený v členskom štáte vývozu do colného režimu aktívny zušľachťovací styk, ktorý v Slovenskej republike zotrvá v tomto režime alebo je v Slovenskej republike prepustený do voľného obehu.

Vývoz tovaru v rámci EÚ je definovaný ako výstup tovaru z územia Slovenskej republiky na miesto určenia v inom členskom štáte, pričom ide o:

  • tovar Únie, okrem tovaru, ktorý je v tranzite medzi členskými štátmi,
  • tovar, ktorý nie je tovarom Únie, prepustený v členskom štáte vývozu alebo v Slovenskej republike do colného režimu aktívny zušľachťovací styk.

Kedy vzniká povinnosť vykazovať?

Povinnosť vykazovať údaje prostredníctvom Intrastatu vzniká, ak hodnota dovozu alebo vývozu tovaru v rámci EÚ prekročí tzv. prah oslobodenia. Pre rok 2024 sú tieto prahy stanovené nasledovne:

  • Dovoz tovaru: 1 000 000 EUR
  • Vývoz tovaru: 1 000 000 EUR

Pre subjekty v odvetviach poľnohospodárstva a potravinárstva sú tieto prahy nižšie, čo znamená, že aj menší objem obchodov môže vytvoriť povinnosť vykazovať. Prahy v týchto oblastiach sú určené nasledovne:

  • Dovoz tovaru v rámci EÚ: 200 000 eur
  • Vývoz tovaru v rámci EÚ: 400 000 eur

Spoločnosti, ktorá je registrovaná ako platiteľ DPH v Slovenskej republike, vznikne povinnosť predkladať hlásenia Intrastat-SK v prípade, keď hodnota dovozu a/alebo vývozu v rámci EÚ prekročí prah oslobodenia. Vznik spravodajskej povinnosti si sleduje každá spoločnosť sama.

Ako postupovať pri prekročení prahu?

Ak vaša spoločnosť prekročí prah oslobodenia, máte povinnosť túto skutočnosť oznámiť Štatistickému úradu SR do desiatich dní. To sa robí vyplnením registračného dotazníka. Následne budete musieť mesačne podávať hlásenia cez portál Intrastat.sk, ktorý spadá pod finančnú správu SR.

Termíny a sankcie

Hlásenia Intrastat sa podávajú vždy do 15. kalendárneho dňa po skončení sledovaného obdobia. Je dôležité dodržiavať tieto termíny, pretože za oneskorené alebo nepredložené hlásenie môže byť uložená pokuta až do výšky 3 320 EUR.

Správne a včasné vykazovanie údajov cez Intrastat je nevyhnutné nielen z pohľadu legislatívy, ale aj pre zabezpečenie plynulého obchodu v rámci EÚ

Ak si nie ste istí, či máte povinnosť vykazovať, alebo ak potrebujete pomoc s podávaním hlásení, neváhajte sa obrátiť na našu účtovnú kanceláriu Manitek. Naši odborníci vám radi pomôžu s administratívou a zabezpečia, aby vaša firma splnila všetky zákonné požiadavky včas a bez zbytočných komplikácií.